-By Giselle-

Brandt Kaarsen

Duurzame kaarsen, gemaakt van soja? Ik had er eerlijk gezegd nog niet eerder van gehoord, maar kwam in maart, bij Creative Life, tot de ontdekking dat ze bestaan! En gewoon gemaakt door een heel tof, Nederlands ‘Klein Bedrijfje’.

Giselle is de bedenker van Brandt, een bedrijf dat vegan kaarsen maakt. Nieuwsgierig hoe ze dat precies doet? You know your way down!

      Snel naar Duurzame Bedrijfjes

Online
Offline

CAB-rondom 90 A
3534 BE te Utrecht

Brandt heeft zijn oorsprong te danken aan een cadeau dat Giselle in 2015 kreeg van een vriendin; Een kaars, handgemaakt, welke helemaal overkwam uit de Verenigde Staten. Het enthousiasme van haar vriendin over het ambacht en de natuurlijke geuren werkte aanstekelijk. Zo aanstekelijk zelfs dat Giselle besloot om, tijdens het wisselen van banen, de kaarsenstudio in New York hulp te bieden. Hier leerde zij de waardevolle ambacht achter het maken van de kaarsen en anderhalf jaar later werd Brandt gestart.

Het doel van Brandt is om een kaars te maken die qua design toegankelijk is voor vele interieurstijlen en herkenbare geuren draagt. Brandt biedt daarnaast een veganistisch, toegankelijk alternatief voor de ‘normale’ geurkaars met paraffine en stearine.

“Wij hebben zorg voor de ambacht van het oude vak en een focus op duurzaamheid.”

Duurzaam dus he?

Yes! De vegan kaarsen worden met de hand gegoten uit sojawas, afkomstig van de olie uit sojabonen. Dat winnen van olie is een proces waar veel tijd in gaat zitten; De bonen worden geteeld, schoongemaakt, geplet, geschild en in vlokken gerold, en dat alles op een agrarische duurzame manier. Maar dat is het meer dan waard. De kaarsen bevatten niets dierlijks! Daarnaast worden de overblijfselen van dit proces gebruikt als voer voor dieren. De lonten zijn lood- en zinkvrij en gemaakt van natuurlijke katoenen platte draden welke zijn verweven met papier draden.

“Duurzaamheid draait voor ons om bewustwording. Wij willen door gebruik te maken van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen onze ecologische voetafdruk minimaliseren. Waardering staat voorop en hergebruik wordt gestimuleerd.”

Producten van Brandt hebben?

Bestellen kan eigenlijk heel eenvoudig via de webshop; www.brandtkaarsen.nl. Echter zijn Giselle’s kaarsen inmiddels in een tal aan verschillende winkels te verkrijgen (binnen én buiten Nederland!). Benieuwd waar precies? Check dan alle ‘brandtplekken’ hier!

De volledige productie vindt plaats in Giselle’s eigen studio in Utrecht. Hier wordt elke kaars met liefde gegoten. Kaarsje op? Breng dan jouw Brandt glas terug naar de studio in Utrecht om het een nieuw bestaan te geven. Of bestel een speciale refill, zonder omhulsel, zodat je glaasje een tweede (derde, vierde, vijfde) leven krijgt.