fbpx
Fair Fashion | 5 Nederlandse merken met duurzame zwemkleding.

Fair Fashion | 5+ Nederlandse merken met duurzame zwemkleding.

De zoektocht naar een nieuwe bikini (of badpak) is al niet zo’n makkelijke.. Laat staan als je graag op een duurzame manier wilt rond paraderen over Le Beach! In het kader van Internationale Bikini dag én mijn aankomende vakantie, besloot ik daarom op zoek te gaan naar duurzame zwemkleding. En laat ik nou heel wat fijne en Nederlandse bedrijfjes gevonden hebben waar je Fair Fashion bikini’s en badpakken kunt scoren! Tijd voor een lijstje dus met de mooiste Nederlandse merken met duurzame zwemkleding.

Zwemkleding van Econyl.

Voor we beginnen, een kleine side-note: Duurzame zwemkleding, die eerlijk is geproduceerd én van een stof wordt gemaakt die te recyclen is én geen microvezels achterlaat, is super (super super) moeilijk te vinden.

De meeste merken in deze blogpost verkopen zwemkleding die duurzamer is, doordat het is gemaakt van Econyl of andere gerecyclede materialen. Econyl is een stof die bijvoorbeeld is gemaakt van gerecyclede visnetten. Deze stof is tevens goed te recyclen, terwijl dat bij badkleding met gemixte materiaal een stuk lastiger is. Helaas laat Econyl wel nog steeds microvezels achter in zee.

Jungl Amsterdam.

Bij Jungl Amsterdam werken echte waste warriors! Niet alleen omdat hun badpakken en bikini’s worden gemaakt van gerecycled nylon, maar ook omdat ze nog veel meer doen aan duurzaamheid en een eerlijke productie. Zo gebruiken ze voor hun verpakkingen gerecycled papier, stickers van suikerriet en andere Fairtrade materialen en is de fabriek in Portugal, waar hun zwemkleding geproduceerd wordt, GOTS en SMETA gecertificeerd.

Daarnaast proberen ze de awareness rondom overbevissing en de plastic soup te vergroten. De bikini’s en badpakken van de Catch of the Day collectie zijn daarom vernoemd naar bedreigde diersoorten. En hun nieuwe lijn, The Reef Collection, die 23 juni is uitgekomen, is vernoemd naar verschillende soorten koraal.

Fair Fashion | Duurzame zwemkleding van Jungl Amsterdam. The Reef Collection 2021.

Augustine Amsterdam.

Een bikini van zwemkledingmerk Augustine Amsterdam staat al een tijdje hoog op mijn lijstje. Niet alleen omdat hun zwemkleding gemaakt wordt van het duurzame Econyl, maar ook omdat ik ze er fantastisch uit vind zien. Clean, simpel en een hele mooie afwerking. En ze schijnen ook nog eens heel lekker te zitten!

Augustine produceert verder met een aantal kleinere bedrijven die op deze manier een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Via hun site vind je een overzicht van alle kosten terug.

WALLIEN.

“For women around the world, the tide is turning. The change comes in waves. From emancipation to empowerment, equal rights to the right to be different.”

Bij WALLIEN maken ze niet alleen duurzame zwemkleding, maar ook zwemkleding die (zoals ze zelf zeggen) functioneel genoeg is om te zwemmen, spetteren, spetteren en dat wateravontuur van je bucketlist te schrappen! I love it :-).

De meeste fashion is niet zo ‘fair’ en het is nog steeds één van de meest vervuilende industrieën. WALLIEN probeert hun uitstoot daarom zo klein mogelijk te houden en doen dit onder andere door duurzaam neoprene te gebruiken, dat is gemaakt met duurzame energie en langer meegaat dan normaal neoprene. Daarnaast zijn hun producten van Lycra gemaakt van 75% gerecycled materiaal (afkomstig van PET flessen en visnetten), wordt er gekozen voor productie dichtbij huis voor zo min mogelijk transport en wordt er alleen gewerkt met fabrieken met goede werkcondities voor hun werknemers.

A-dam.

Wederom een Amsterdams merk! Maar ook weer nét even anders. A-dam gelooft namelijk niet in duurzame mode.

“We zijn niet duurzaam. Duurzaamheid is iets waar we dagelijks naar streven. Daarom richten we ons op verantwoordelijkheid.”

Dit doen ze door gebruik te maken van gerecyclede en biologische stoffen voor al hun producten, maar ook het controleren van de hele productieketen. Van plant tot product, tot alle betrokkenen. Daarnaast werken ze samen met gecertificeerde partners, zoals GOTS, Aquafil en Waste2Wear.

Je vindt bij A-dam niet alleen zwemkleding voor the ladies, maar ook voor mannen én kids.

TET.

Ook TET gebruikt voor hun duurzame bikini’s en badpakken Econyl en gerecycled nylon, met de naam UNIFIBER. Dit laatste is gemaakt van industrieel afval dat wordt gesmolten tot garen. Door te toevoeging van spandex wordt het opnieuw recyclen van de zwemkleding lastiger, maar zitten ze wel heel (heel) comfortabel én gaan ze super lang mee. Daarnaast zijn een groot deel van de bikini’s omkeerbaar, zodat je ze aan twee kanten kunt dragen :-).

Fair Fashion | Duurzame zwemkleding van Nederlandse merken.

Update augustus 2021.

CURMS.

Een mooi merk dat ik heel graag toevoeg aan dit fijne lijstje, na contact met eigenaresse Carmen, is CURMS.

Hun super mooie bikini’s worden ook gemaakt van Econyl en bevatten Indonesische prints die gebaseerd zijn op het Ikat weefproces. Alle bikini’s worden verder verpakt in gerecyclede katoenen zakjes welke je weer kan hergebruiken. En omdat alle swimwear reversible is, heb je altijd 2 bikini’s in 1! Handig, want zo kan je lekker afwisselen zonder dat je een extra bikini hoeft te kopen ;-). Je vindt CURMS hier terug.

Nog meer duurzame zwemkleding.

Nieuwsgierig naar meer duurzame zwemkleding? Naast de bovenstaande bedrijven kreeg ik via Instagram nog heel veel andere fijne, duurzame zwemkleding merken toegestuurd. Allemaal afkomstig uit Europa :-).

Redfeet Brothers | Gerecyclede zwemkleding (van PET flessen) voor mannen. Van Nederlandse bodem.
Laara Swim | Luxe zwemkleding van Italiaans Econyl. Gevestigd in Kopenhagen.
INASKA | Duits bedrijf met duurzame zwem- en sportkleding.
Stay Wild | Prachtige zwemkleding van Econyl, zeker een kijkje waard. Afkomstig uit Engeland.
My Marini | Grote collectie duurzame bikini’s en badpakken uit Duitsland.
Sweet Swimmers | Duurzame badkleding uit Nederland voor kids en vrouwen.


Shop jij je zwemkleding bij een ander duurzaam merk dat nog niet op dit lijstje staat? Let me know!

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Klein Bedrijfje
Blogcategorieën
Nieuwste blogpost

Een huisnummerbord wordt ook wel het visitekaartje van je huis …

Wil jij niets missen?

Word ook een insider van Klein Bedrijfje voor exclusieve updates, winacties en meer…

Gerelateerd

Schrijf je in!
En wees als eerste op de hoogte van acties, nieuwe bedrijfjes en meer.