fbpx
Tips voor een plasticvrije keuken.

Duurzaam wonen | 5 tips voor een plasticvrije keuken.

Plasticvrij leven is, zoals we inmiddels weten, niet altijd even makkelijk.. Bijna alles zit in plastic verpakt of (veel erger nog) bevat zelfs microplastics! Gelukkig helpen zelfs de kleinste beetjes én is het, net als in je badkamer, ook in je keuken vrij eenvoudig om alsnog te bezuinigen op plastic. Zeker met deze 5 tips voor een plasticvrije keuken ;-)!

Plasticvrije Keuken.

Na mijn 6 tips voor een plasticvrije badkamer kon een blogpost over een plasticvrije keuken natuurlijk niet lang op zich laten wachten! Duurzame alternatieven voor tijdens het koken of schoonmaken vind je gelukkig steeds vaker en ik laat je dan ook graag zien welke producten van (of met plastic) je vrij makkelijk kunt vervangen voor een low-waste keuken!

Heb jij nog meer tips om je keuken te verduurzamen? En weet jij als geen ander hoe je kunt zorgen voor minder afval? Laat dan gerust een reactie achter, onderaan de pagina, en help anderen met je tips!

Duurzaam textiel.

Laat ik beginnen met het duurzame alternatief voor conventionele keukendoekjes en ander textiel voor in de keuken. Zoals bijvoorbeeld deze fijne doekjes van de nieuwe keukenlijn van Agatha Amsterdam. Gebreid met 100% katoenen garen, waardoor je ze wél kunt wassen en hergebruiken, maar ze geen microplastics achterlaten in je wasmachine. Fijn!

Je vindt deze duurzame keuken- en theedoeken terug via de pagina van Agatha Amsterdam.

Herbruikbaar bakpapier.

Via Instagram liet ik een paar maanden geleden weten dat ik op zoek was naar een duurzame vervanging voor het standaard bakpapier. En inmiddels heb ik die (mede dankzij alle reacties) gevonden!

Namelijk een herbruikbare anti-aanbak bakmat van Eco Living. Vaarwel dus met de wegwerp bakvelletjes die je maar één keer kunt gebruiken. Deze herbruikbare ovenmat is non-stick en gemaakt van siliconen waardoor hij super lang mee gaat. Je vindt een soortgelijke bakmat onder andere bij webshop Miisha.

Liever helemaal geen chemische toevoegingen (zoals PFAS en chloor) op je bakpapier? Kies dan voor dit 100% composteerbare keukenfolie zonder coating.

Afwassen met een vaste zeep.

Je shampoofles vervangen voor een plasticvrije zeep zie je natuurlijk steeds vaker, maar ook je schoonmaakmiddelen in de keuken kun je makkelijk vervangen voor een vaste zeep. Zo hebben wij in de keuken, voor de afwas, een Bubble Buddy van Foekje Fleur staan. Deze wordt geleverd met een eigen schoonmaakzeepje, maar als deze op is kun je bij elke duurzame webshop terecht voor een fijne vervanger. Zoals bijvoorbeeld deze citronella zeep bij Groene Daan.

Bubble Buddy van Foekje Fleur voor de plasticvrije afwas.

Nog meer plasticvrij afwassen.

En niet alleen je zeep kun je vervangen, maar wist je dat schuursponsjes vaak plastic bevatten? Die allemaal microplastics achterlaten tijdens het poetsen en ook nog eens binnen no-time weggegooid kunnen worden.. Zonde! Want de afwas schoonmaken kan makkelijk helemaal plasticvrij :-).

Investeer bijvoorbeeld in een mooie houten afwasborstel (met vervangbare kop) of schuursponsen van kokosvezel of luffa. Bij webshops Miisha en Groene Daan vind je hele fijne plasticvrije producten om je afwas grondig schoon te boenen.

Herbruikbare rietjes.

Heb je écht een rietje nodig..? Ik denk dat veel mensen wel zonder kunnen, maar voor iedereen die niet kan of gewoon niet wil (dat mag!) zijn herbruikbare rietjes een uitkomst. Je hebt ze in verschillende materialen, zoals glas, staal en siliconen, maar mijn favo zijn de rietjes van bamboo. Bijvoorbeeld deze herbruikbare rietjes van The Good Gift store.

Maak ze schoon met het meegeleverde borsteltje en ze gaan jarenlang mee, zonder ook maar een beetje plastic te hoeven te gebruiken ;-).

Kleine Bedrijfjes voor jouw plasticvrije keuken.

Nieuwsgierig bij welke Kleine Bedrijfjes je terecht kunt voor de mooiste, plasticvrije producten? Check dan het onderstaande lijstje eens!

Miisha | Webshop met duurzame en zero-waste producten.
Eco Nutty | Zero-waste webwinkel voor thuis.
Groene Daan | Duurzaam en plasticvrije producten.
Biobee’s | Zero-waste webshop.
Mooi & Duurzaam | Van binnen en van buiten mooi en duurzaam.
Earthly | Belgische webshop met duurzame producten voor thuis.
Agatha Amsterdam | Duurzaam textiel voor in de keuken.

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Klein Bedrijfje
Blogcategorieën
Nieuwste blogpost

Een huisnummerbord wordt ook wel het visitekaartje van je huis …

Wil jij niets missen?

Word ook een insider van Klein Bedrijfje voor exclusieve updates, winacties en meer…

Gerelateerd

Schrijf je in!
En wees als eerste op de hoogte van acties, nieuwe bedrijfjes en meer.