fbpx
Door gastblogger Reggy

Door gastblogger Reggy

Waar zijn al die leuke conceptstores, fijne boetiekjes en lekkerste lunchrooms? Onze gastblogger Reggy heeft er een neusje voor hoor!

Deze fotografe en personal branding specialiste heeft een bak aan ervaring opgedaan met haar eigen blog www.stadsblogger.nl en gaat nu voor jou op zoek naar de leukste Kleine Bedrijfjes en hun verhalen.

Door gastblogger Reggy

Door gastblogger Reggy

Waar zijn al die leuke conceptstores, fijne boetiekjes en lekkerste lunchrooms? Onze gastblogger Reggy heeft er een neusje voor hoor!

Deze fotografe en personal branding specialiste heeft een bak aan ervaring opgedaan met haar eigen blog www.stadsblogger.nl en gaat nu voor jou op zoek naar de leukste Kleine Bedrijfjes en hun verhalen.

Behind het Bedrijfje | Kaplum.

Yes, het is tijd voor bedrijfje nummer twee. Dit keer ging ik langs bij Kaplum in Alkmaar. En wederom zijn dit twee ondernemers die echt al hun liefde in hun onderneming leggen. Alper en Anna zijn een designersduo dat producten maken van hout en textiel, voor baby’s, kinderen en ouders. Maar niet zomaar producten: producten waarmee kinderen hun fantasie leren gebruiken. Kleurrijk, fantasierijk en vol avontuur!

Het begin van Kaplum.

Alper Demir en Anna van Gerve hebben elkaar leren kennen op de Gerrit Rietveld Academie. Ze studeerden daar allebei beeldende kunst en hadden een atelier naast elkaar. Toch kenden ze elkaar toen nog niet zo goed en zelfs toen ze elkaar 3 jaar later op een expositie weer tegenkwamen, sloeg de vonk niet over. ‘Ik schreef op dat moment ook verhalen en Alper sprak eigenlijk geen Nederlands. Toch vroeg hij mij of ik mijn verhalen op wilde sturen,’ vertelt Anna. ‘Maar ik dacht: ‘waarom dan eigenlijk? Je kan ze toch niet lezen.’’ Alper begint te lachen en zegt dat hij ook vooral contact wilde houden. Pas een hele tijd later spraken ze af. En sinds date nummer twee zijn ze eigenlijk niet meer uit elkaar gegaan.

Toen ze eenmaal samenwoonden en beiden klaar waren met studeren, gingen ze elk aan de slag op hun eigen manier. Alper met hout. Anna met stoffen. Anna: ‘Toen ik ook klaar was met mijn Master, zou ik op zoek moeten gaan naar een vaste baan. Maar omdat ik een spierziekte heb is het voor mij lastig om meerdere uren achter elkaar te werken. Een eigen bedrijf geeft je de vrijheid om zelf te kiezen wanneer je gaat werken.’ ‘Ons bedrijf is eigenlijk een beetje ontstaan uit noodzaak,’ vult Alper aan. ‘En toen later onze zoon Sibren werd geboren, zagen we ook wat kinderen leuk vinden. En gingen we producten maken die hij ook leuk vond. Er volgde een website en zo zijn we eigenlijk een beetje begonnen,’ aldus Anna.

We zitten boven op zolder. Op de werkplek van Anna, waar ze haar naaimachine heeft staan en knuffels en houten speelgoed in de vitrinekast staan. Zelfs de schetsen van de walvissen die Anna maakt, hangen aan de muur. Dit is het knuffel-hoofdkwartier van Kaplum. Alper’s werkplek bevindt zich in een houten schuur in de tuin.

Kaplum: Kleurrijk, duurzaam en handgemaakt.

De naam Kaplum is afgeleid van het Turkse woord kaplumbağa wat schildpad betekent. En de schildpad associëren Alper en Anna met schild en bescherming. Wat ze goed bij Kaplum vinden passen. Ook droeg Anna in haar studietijd altijd een ketting met een schildpadhangertje. Toen ze die niet meer om had toen Alper en Anna elkaar tegen kwamen op de expositie, viel Alper dat direct op. Zo blijkt Kaplum een mooie rode draad te zijn die de twee aan elkaar verbindt.

Ze zijn dan ook ooit begonnen met schildpadden- en stokstaartjes knuffels en houten speelgoed. Maar het eerste product dat echt begon te lopen was de walvis. ‘Deze was ook vaak favoriet bij de vaders. Maar toen hadden zo nog plastic oogjes. En wij willen wel dat al onze producten duurzaam zijn en plasticvrij. Dus dat hebben we nu veranderd,’ vertelt Anna.

De producten zijn stuk voor stuk plaatjes. En dat het ook met duurzame materialen gemaakt wordt én met de hand, is wat mij betreft een extra pluspunt. Hele mooie producten, die veel meer zijn dan alleen speelgoed. Een uniek item in je huis, waar kinderen ook heel graag mee spelen.

Speelgoed: Een verbinding tussen ouder en kind.

‘We willen dat mensen onze producten zien als een kleurrijke wereld vol met verhalen. En dat kinderen zelf hun fantasie mogen gebruiken. En met onze kunstachtergrond vinden we het ook belangrijk dat het ook echt mooie objecten zijn,’ begint Anna. ‘Ik zie vaak onze zoon Sibren spelen in een wereld vol met fantasie. En het zou zo mooi zijn als we dit fantasiespel als ouders door middel van speelgoed kunnen stimuleren. Ik zou het mooi vinden als we met ons speelgoed een verbinding tussen ouder en kind kunnen realiseren.’

Alper droomt ondertussen over de toekomst: ‘In de toekomst zouden we ook graag houten producten willen maken, waarmee ouders en kinderen thuis een speeltuin kunnen bouwen. Of in ieder geval houten speelgoed waarmee ze zelf iets kunnen bouwen. En kinderen aan de slag kunnen gaan.’

‘Sibren heeft op dit moment de leeftijd waarop hij van alles vraagt hoe
dat gemaakt is. Want hij leert van ons dat alles door iemand gemaakt moet worden, omdat hij zijn ouders dit dagelijks ziet doen,’ vult Anna aan.

Ik vind het supermooi om te zien hoe deze twee met zoveel passie over hun bedrijf vertellen. En alle dromen die er voor de toekomst nog zijn. Kaplum groeit mee met de veranderingen van Alper en Anna: van een kunstopleiding naar het krijgen van een zoon. Als je iets bij Kaplum koopt krijg je echt een persoonlijk en uniek item in handen. Iets waar goed over
nagedacht is en iets dat met veel liefde gemaakt is.

Neem vooral een kijkje ook op hun website. Want mijn foto’s doen geen recht aan de fantasievolle en heerlijke wereld van Kaplum. Dankjewel lieve Alper en Anna voor het delen van jullie verhaal!

Meer weten over Kaplum? Je vindt het bedrijf van Anna en Alper hier terug.

Fotografie door Reggy van Liempd

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Klein Bedrijfje
Blogcategorieën
Nieuwste blogpost

Plasticvrij leven is, zoals we inmiddels weten, niet altijd even …

Wil jij niets missen?

Word ook een insider van Klein Bedrijfje voor exclusieve updates, winacties en meer…

Meer gastblogs van Reggy

Schrijf je in!
En wees als eerste op de hoogte van acties, nieuwe bedrijfjes en meer.