fbpx
Samenwerking

Samenwerking

Deze blogpost is een samenwerking. Klein Bedrijfje werkt uiteraard alleen samen met bedrijfjes die passen bij de site en onze filosofie :-). Dat kan betaald óf onbetaald zijn. Ook samenwerken met Klein Bedrijfje? Je vindt alle informatie hier terug.

Samenwerking

Samenwerking

Deze blogpost is een samenwerking. Klein Bedrijfje werkt uiteraard alleen samen met bedrijfjes die passen bij de site en onze filosofie :-). Dat kan betaald óf onbetaald zijn. Ook samenwerken met Klein Bedrijfje? Je vindt alle informatie hier terug.

5 tips voor een succesvolle business | Gastblog door Sandra.

Hoe zorg je ervoor dat je business succesvol wordt én blijft? Sandra, van ShootbySandra geeft jou 5 handige en praktische tips voor een succesvolle business.

Naast dat ze de Queen of Vintage is, is Sandra personal branding fotograaf én slow fashion blogger. Deze dame werkte 15 jaar in de zorg, maar besloot in 2019 haar passie voor fotografie weer op te pakken. Daarnaast heeft ze een grote liefde voor tweedehands en vintage kleding en de styling hiervan.

Instagram:  @shootbysandra

Kleine bedrijfjes: ons landje zit er vol mee. De reden dat ik kleinbedrijfje.nl begonnen ben is simpel, maar oh zo belangrijk: om de zichtbaarheid van hele waardevolle, kleine bedrijfjes te vergroten. De site heb ik echt niet alleen gecreëerd, maar samen met een hele hoop fijne ondernemers. Samen sta je sterker, toch? Een moto dat, ook buiten de Corona-tijd, volgens mij key is voor bedrijfjes.

Niet voor niets nodig ik ook ondernemers uit om een gastblog te schrijven voor op mijn site. Om elkaar te kunnen supporten en versterken :-). Sandra, van ShootbySandra, is één van de toppers die graag haar kennis met ons deelt!

Hey ambitieuze, creatieve ondernemer!

Wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Jij wilt vast ook een succesvolle business? Hoe tof is het dat wij vanuit onze passie al helemaal zelf begonnen zijn? Of jij nu zielsgelukkig wordt van het bakken van cupcakes, maken van sieraden, tekenen van kaarten of fotograferen van creatieve ondernemers, zoals ik. Wij hebben allemaal gekozen voor het volgen van ons eigen pad.  Supertof,  maar hoe blijven we nu on track, ook als het even tegenzit?

Want ik weet zeker dat jij ook soms dat gevoel kent van het even niet meer weten. Dat vervelende stemmetje dat je aan het twijfelen brengt over zowat alles waar je mee bezig bent. En dat het lijkt alsof iedereen om je heen groeit en jij nog worstelt met je website of socials.

Allereerst: geen paniek. Jouw struggles zijn heel herkenbaar, ik heb ze ook nog steeds. Vanuit mijn ervaring als startende ondernemer wil ik graag mijn leermomenten met je delen. Praktische tips die je kunnen helpen om op te starten en door te pakken wanneer het nodig is. Om je onderneming succesvol te maken én houden. Ben je er klaar voor? Dan gaan we snel van start.

1. Bereid om te leren en te groeien.

Ondernemen betekent dat je zelf aan de bak moet: big time. Een businessplan schrijven, jezelf promoten op de socials, een verdienmodel kiezen, klanten bereiken, om maar wat te noemen. Supertof om alles zelf in de hand te hebben, maar soms ook wel een pittige uitdaging. Gelukkig hebben we internet met een schat aan kennis en ervaring van mensen die je voor zijn gegaan in het ondernemers avontuur. Leer hiervan, want je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je moet gewoon je eigen manier vinden. 

Dus educate yourself, lees alles wat los en vast zit over datgene dat je wilt leren (website maken, businessplan schrijven, verdienmodellen, social media) en make it your own. 

Wat niet wegneemt dat je ook gewoon ook om hulp kunt vragen. Zo hielp een vriendin mij op weg bij het maken van een website voor mijn blog. Ik weet nog lang niet alles, maar ik deel nu meer dan een jaar wekelijks mijn stukje inspiratie met de wereld.

2. Zoek en connect met jouw inspiratiebronnen.

Omring jezelf met mensen die jou inspireren en je verder kunnen helpen. Lees inspirerende boeken en blogs, luister podcasts, wees actief op Instagram, Facebook, Twitter. Word lid van groepen met mede-ondernemers in jouw branche.  Maak contact en laat reacties achter. Zo sloot ik mij aan bij een groepje duurzame ondernemers op Insta. Supertof en leerzaam, want zo kun je elkaar inspireren en supporten.

3. Maak een (soort van) planning.

Ik ben niet echt van het plannen,  laat graag dingen “in the flow” ontstaan. Te veel plannen laat geen ruimte voor spontaniteit is mijn idee. Toch is het goed om een soort van planning te hebben. Een focus om overzicht en richting te houden in wat je doet en waar je heen wil. Zelf zweer ik bij een old school papieren agenda, waarin ik aan het begin van elke maand een planning maak. Ook heb ik nagedacht over het doel van mijn onderneming,  het soort klanten, waar ik deze kan vinden en mijn verdienmodel. Het is goed om dit voor jezelf in grote lijnen duidelijk te hebben.

4. Kom in actie.

Dan is het nu tijd om stappen te gaan zetten. Maakt niet uit wat je precies doet, maar kom in actie om je business succesvol te maken én en houden. Voor mij was dat het werken aan een portfolio. Aangezien ik nog geen betalende klanten had, vroeg ik mensen uit mijn omgeving voor mijn lens. De meesten reageerden enthousiast en daardoor kon ik aardig wat ervaring  opdoen en een portfolio opbouwen. Daarnaast maakte ik een Instagram account aan en werkte een verdienmodel uit.  Ik liet visitekaartjes drukken en vertelde mensen waar ik mee bezig ben. Zet kleine stapjes en wees trots op de resultaten die je bereikt.

5. Blijf doorgaan.

Soms zit het even tegen, klanten blijven weg, je website wil maar niet van de grond komen. En het lijkt alsof iedereen, behalve jijzelf, lekker aan de weg timmert. Juist dan is het juist superbelangrijk om in jezelf en in je onderneming te blijven geloven. Voel je een dip aankomen, wees dan lief voor jezelf. Neem even afstand en slow down. Gun jezelf een dagje op de bank, ga schrijven, huil uit bij een vriendin of eet een taartje. Maar het allerbelangrijkste:  ga daarna weer aan de slag. Jouw passie en talent heb je niet voor niks. Laat zien waar je voor staat en go for it!

Ik hoop je met mijn blog te hebben geïnspireerd om gewoon lekker je eigen ding te doen. Op jouw manier, op jouw voorwaarden in jouw tijd. Spiegel je niet te veel anderen maar vier je successen (ook als zijn ze nog zo klein) en leer van de dingen die anders dan verwacht gingen. Zie het ondernemerschap als een toffe reis waarvan jij de koers bepaalt. Kijk af en toe om je heen en laat dingen op je pad komen. Word je er blij van, laat het dan gebeuren. Go with the flow, it’s your journey!

Liefs, Sandra

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Klein Bedrijfje
Blogcategorieën
Nieuwste blogpost

Een huisnummerbord wordt ook wel het visitekaartje van je huis …

Wil jij niets missen?

Word ook een insider van Klein Bedrijfje voor exclusieve updates, winacties en meer…

Gerelateerd

Voor Kleine bedrijfjes

Kleine bedrijfjes; Ons landje zit er vol mee. Conceptstores, studio’s en ateliers, webshops, noem het maar op. Achter de schermen hebben deze

...
Schrijf je in!
En wees als eerste op de hoogte van acties, nieuwe bedrijfjes en meer.